Saturday, 26 November 2011

EpY bUfDaY SaYaNg...

assalamualaikum...
sebenarnye entry ni aq ptot tulis semalam...
tapi ada aral lak yang melintang..
hehe..
terpksa laa ditunda...^_^

26 NOVEMBER 2011...
tarikh ni merupakan bufday seseorang..
sape die?
entah laa..hehe..
aq pom xtau
tipu kan ?
memang laa aq tipu..
kalau aq xtau bufday sape , buat apa aq tulis entry ni..
kan3?
ehee...



nak tau bufday sape ?
of course laa bufday MY DEAR ERRY...
hehe...
tepat kul 12.oo a.m , aq mesej die tuk wish bufday die...
ehee...
10 minit pas aq mesej die..die call pulak...
tau laa dapat panggilan free..
 haha..
die ckp aq orang pertama wish die..
terbaek laa...





die ni memang susah tol kalau nak suruh tidur..
da penat rewang pom xreti nak tidur..
balik rumah da laa kol 4.oo pagi , lepas tu nak  suruh tidur pom liat...
ngee..
lama gak kitorang gayut...
aq pakse tidur baru nak tidur..
apa laa...:P
                 pagi tu  , die bgun tidur jek , terus call aq...
eii..apa laa ...
bcux2 call owg..xmalu..
haha..
mentang2 dapat panggilan free , xhabis2 call...
ngde tol..
ape2 pom aq epy..^_^


heyp D , epy bufday ^_^...
semalam bukan bufday D jek kan ?
semalam tarikh rasmi kita kapel...
baby mintak maaf pasal REZ...
tapi jangan risau...
baby da xdak ppew dengan REZ...
kitorang da setuju nak jadik kawan jek...
D xyah laa risau g ea...
baby da tepati semua janji baby dengan REZ...
baby pernah cakap yang baby xnk mungkir janji kan ?
D pom xsuka bila baby mungkir janji kan ?
jangan risau laa...
baby da tepati semua nya...
^_^
      

~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Thursday, 24 November 2011

MiNgGu YaNg BoLeYh BuAt Aq GiLeR...

assalamualaikum...
haih...minggu yang series penat..
bukan jek dari segi jasmani tapi gak dari segi emosi and semua segi laa...
mau x giler aq...
minggu ni jek ade 2 subjek killer...
da laa aq xminat dua2 subjek tu..
ngee...
xsuka tol laa...
xsangka soklan nye susah (bg aq laa , bg dax yang minat subjek tu or yang pandai tahap gaban tu msti ckp senang)...



yeay..gambar ni memang tepat kene batang hidung aq sendiri..
batang hidung korunk ?
mane laa aq tau...
cer korunk tnye batang hidung korunk tu..ade x terasa dengan gmbar ni ?
haha...
da2 jgn layan statement x msuk akal tu...
series aq ckp aq memang suka MATH tapi aq tersangat laa xsuka dengan ADD MATH..
aq pom xtau kenapa aq xngam dengan add math...
add math buat aq pening...
sebab tu aq suka sangat tidur dalam kelas mase add math..
haha..da xphm , nk buat mcm mana lagi ?
cara terbaek..tido laa...
da nk exam baru nk nyesal..alahai..
soalan add math memang susah giler..
da berpusing2 kepala aq nk jawab...
ngee..serik2..


lepas add math , esoknye fizik...
YA ALLAH..ape kew susah sangat ?
aq nmpak byk bintang kat keliling kepala aq ni..
ngee...
malam tu ingtkan nak bace fizik ...
tapi..kepala aq sakit giler...
ni mesti pasal add math ni...
nak bce pom da xmasuk dalam kepala..
memori full..haha..otak aq ckp cmtu..
korunk mesti xcaye kan ?
xpew..memang aq tipu pom..
hahaha...
nk x nk malam tu aq terpaksa tido awal tanpa bace buku fizik pom...
aq kunci jam pukul 2.00 a.m tuk study...
tapi pukul 12.30 a.m , erry mizkol sebab xreply mesej die...
lepas tu terus aq bangun and study..nasib baik sakit kepala da hilang..
erry temankan aq study sampai pukul 2.oo..
setengah jam pastu aq tido balik...
dalam pukul 3.30 a.m...
rez mesej tnya aq tengah study kew...
bila aq ckp aq tgh tido , mula laa die membebel sebab aq ada ckp nak bgun pukul 2.oo tuk study...
bila aq ckp aq da study baru die senyap..hehehe...
tengah mesej dengan rez , aq boleyh tetido lak..
kesian rez..
xpew laa..salah die jugak..yang mesej pepagi buta tu apsal lak ?

ape2 pom tggl kimia and biologi..
then aq da merdeka..
xsabarnye nak habiz...

peace yo!


~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Monday, 21 November 2011

JaLaN-JaLaN cAri pAsAL...

 assalamualaikum semua...
alahai...jangan laa demam...
aq tengah spm ni...
ni mesti kene hujan tadi ...
aduyai...
da laa ada 2 soklan agama tadi aq main hentam jek coz perut aq sakit giler...
sakit perut satu hal...yang otak boleyh blank tu ape kejadah lak...
perghhh...menggigil tangan aq nak ikat kertas jawapan...
balik rumah rehat jap...

balik tu terus sms erry btau aq sakit....
hahaha...
petang tu dier ajak jumpa...
aq ckp kalau xhujan boley laa...
mklum laa sekarang kan musim hujan...
yang geram nye...die janji kul 5 tapi kol 6 bru sampai...
rase nak cekik2 jek dier uh...
nasib baik dier baik hati belanja aq...
kitorang lepak baker..
die belanja wafer and mango juice...
kitorang berbual macam biasa sambil makan2...
alohaiii...
die makan laju giler...
aq baru makan dua keping tapi dier da habis...
cet...makan x bce bismillah kew?
hahaha..



keluar jek dari baker...
hujan rintik2 , air bergelora...
hehehe...terlebih suda :P
mase nak balik tu aq ambik kunci moto die...
mase tu die tgah pakai baju hujan and aq tengah pakai sweater...
yang best nye , die boleyh xperasan langsung aq amin kunci moto die...
haha...bila die cari xjumpa , mula laa pndang aq...
aq gelak jek...
siap buat muka seposen g sambil sandar kat tiang...
ingat aq nk kesian kew ...:P
aq da nak gerak...sempat pulak tgn dier rampas
                                                              kunci moto...
                                                     alololo...balas dendam nmpak...
                                                    ceh...xbest ark cmni...
                                                     aq da smpai rumah tadi dier sms...
                                                     dier tulis "awk.lebatnya hujan.kuyup saya.sejuknya"
                                                     kesian pulak aq kat die...
                                                     tapi nak buat mcam mana kan ?
                                                     hurm...redha jek laa ea awk ?hehehe...
                                                     yang xleyh masuk dek akal tu , die siap tipu lagi...
                                                     die ckp "eh , xpew laa..saya suka main hujan..hehe"
                                                     ape kejadah nya awk suka main hujan ?
                                                     nak tipu pom agak2 laa awk ea...
                                                     saya da besar laa...
                                                     haih...xyah laa jage hati saya sangat sampai nk tipu
                                                     macam tu...
                                                     ngee...ketuk pale tu baru tau..

                                                     ok laa...
                                                     rehat dulu..
                                                     peace yo!

~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Saturday, 19 November 2011

PeRiBaHaSa ErA MiLeNiUm....

assalamualaikum...
alahai...zaman da berubah..
dunia pom da makin maju...
sebab tu laa , peribahasa pom da makin moden...
nk tau peribahasa era milenium...
jom bce ramai2...



1. Ke mana tumpahnya kuah, kalau tidak ke bawah.
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga.
4. Biar lambat, asalkan tak cepat.
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi.
6. Di mana ada gula, di situ adalah gula-gula.
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar.
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.
9. Secupak takkan jadi 18 cupak.
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit,
manusia mati meninggal dunia.
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap.
13. Alang-alang mandi, biar guna sabun.
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun.
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang bisu.                                                                       
17. Hidup segan, mati ditanam.
18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama.
20. Sehari selembar benang, lama-lama benang pun habis.
21. Jika kail panjang sejengkal, belilah kail yang panjang sikit.
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa.
23. Membujur lalu melintang pukang.
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,
lebih baik hari tak hujan.
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.
27. Di mana ada titi, di situ musang meniti.
28. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah!!!!


hahaha...
amacam  ?
terbaek kan ?
cikgu aq siap gelak g bce peribahasa ni...
alahai...pening cikgu dengan anak murid yang terlebih pandai ni...


peace yo!

~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Friday, 18 November 2011

SiApAkAh YaNg PeGaNg KuNci hAti Ni ?

assalamualaikum...
apa kabar ?
sihat ?
jom tolong aq selesaikan masalah aq ni ?
hehehe...


aq tengah mencari siapa yang sebenarnya memegang kunci tuk hati ni ?
bukan senang nak cari org yang memahami kita...
aq xpernah minta dipertemukan dengan org yang sempurna sebab aq tahu xdak manusia yang sempurna dalam hidup ni...
semua org ada kelebihan and kekurangan dalam diri masing2...
tol x ?
kalau kita sendiri ada kekurangan xpayah berangan laa nak cari yang sempurna...
cukup laa die mampu menjaga kita dengan baik dan mampu membimbing kita ke jalan yang benar....
bukankah kita sepatutnya saling melengkapi kekurangan itu ?
aq bagi korunk pilihan...
yang mana korunk akan pilih...
dan bagitau sebabnya...


     B - seorang yang baik...
        - jarang menemani anda sama ada dengan sms or call...     
        -  selalu nasihatkan anda supaya pergi klinik and makan ubat bila anda sakit...
        - selalu risaukan keadaan anda walaupom anda juz sakit sikit jek...
        - selalu suruh anda belajar rajin2 supaya berjaya...
        - jarang tnya anda da makan ke belom sebab jrg text anda..
        - xpernah bgitau mana die nak pergi..
        - selalu sokong anda..
        - jarang ade dengan anda...xkire sama ada anda sakit or sihat , susah or  senang...
        - jarang nak layan perngai anda yang gedix + manja + mengade2...
        - selalu pesan supaya anda jage diri baik2..
        - jarang minta maaf bila die buat salah....
        - selalu bergurau tetapi gurauan nya melukakan hati anda...
        - selalu berfikiran positif...
        - jarang bertnya khabar anda..
        - xpernah tunjuk kasih sayang die pada andawalau sekalipom sama ada melalui perbuatan atau perkataan..


    A - seorang yg baik hati..
        - selalu menemani anda dgn sms or call...
        - selalu nasihatkan anda supaya pergi klinik and makan ubat bila anda sakit...
        - selalu risaukan keadaan anda walaupom anda juz sakit sikit jek...
        - selalu suruh anda belajar rajin2 supaya berjaya...
        - selalu nasihatkan anda bila anda xmakan ikut waktu...
        - selalu bgitau mana die nak pergi...
        - selalu sokong anda..
        - selalu ade dengan anda setiap mase..xkire sama ada anda sakit or sihat , susah or                                   senang...
        - selalu layan perngai anda yang gedix + manja + mengade2...
        - selalu pesan supaya anda jage diri baik2..
        - selalu minta maaf bila die buat salah walaupom salahnye cuma xbgtau die keluar sebab ade emergency...
        - selalu jage hati anda supaya xterguris ...
        - selalu tipu anda dgn mengatakan bhwa die tidak terluka dengan sikap anda sedangkan terang2 anda tau yang anda da lukakan hati die...
        - selalu berfikiran positif...
        - tidak pernah lupa bertanya khabar anda walau sehari pom...
        - sanggup berjumpa anda walaupom berada ditempat yang jauh...
        - terang-terang tunjuk kasih sayang die pada anda sama ada melalui perbuatan atau perkataan..


so , yang mana korunk nak pilih tuk jadik kekasih korunk ?
A or B ?
komen sikit kenapa korunk pilih dier ^_^

peace yo!

~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

SiFaT WaNiTA mEnGiKuT KeLaHiRan....

assalamualaikum...
alahai da pukul 1.39 rupanye...
xsedar pom...
ehee...
ni nak kongsi pasal sifat wanita ikut kelahiran...
jom study perangai korunk...







Sifat Wanita Mengikut Unsur Tanah, Air, Api, Angin

A) Tanah – anak pertama, kelima, kesembilan.
B) Air – kedua, keenam, kesepuluh
C) Api – ketiga, ketujuh, kesebelas
D) Angin- keempat, kelapan, keduabelas

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri, serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang.
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan.
4) Menenangkan pasangan
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah


sumber : facebook...


peace yo!
~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Thursday, 17 November 2011

rAhSiA PeRanGaI aNaK...

assalamualaikum...
haih...sakitnye hati...
ade org tuduh aq bukan2 lak...
benar2 terluka sihh dengan sikap die...
grrr...
lantak laa...
aq nak kongsi dengan korunk ni pasal perangai anak ?
means perangai korunk laa....
jom bce...
sama x dengan perangai korunk yang sebenar...


♥ Anak Sulung

Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
* sering berjaya dalam hidup.
* lebih pandai mengambil hati orang tua.
* mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.

♥ Anak Tengah

Biasanya anak tengah lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain. Mereka lebih gemar berdikari dan membuat hal sendiri. ini kerana mereka adalah antara yang paling kurang ‘favourite’ di kalangan adik-beradik yang lain. Seringkali mereka juga teras terpinggir. Dalam banyak hal mereka merasakan diri mereka dipaksa untuk mengalah kepada si sulung atau si bongsu. Sebab itu di kalangan mereka juga kadangkala mudah dilanda tekanan. Oleh itu, anak tengah juga cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
* lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
* suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
* sering merasakan diri mereka terpinggir.
* terlalu mengalah


♥ Anak Bongsu

Mendengar ungkapan anak bongsu saja cukup memadai untuk membuat tafsiran bagaimanakah sikap anak bongsu. Mereka sering digambarkan sebagai seorang yang manja dan besar kepala dan mahukan orang lain mengikut kehendak mereka sahaja. Mereka perlukan orang lain untuk melakukan apa saja dalam hidup. Sering dikatakan mereka kurang berjaya dalam hidup memandangkan sikap ketidakpercaya ibu bapa terhadap mereka. Biarpun mereka berjaya namun sikap ibu bapa sendiri membuatkan hidup mereka terbatas. Mungkin ibu bapa sentiasa berasakan anak bongsu memerlukan perlindungan mereka buat selama-lamanya.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :


* happy go-lucky dan yakin diri.
* manja.
* berkeinginan dan bercita-cita tinggi.
* sukar membuat keputusan sendiri.


♥ Anak Tunggal


Dalam banyak kategori, ramai ingin menjadi anak tunggal. ramai yang beranggapan seronok menjadi anak tunggal memandangkan hanya mereka satu-satunya anak dalam keluarga. Mereka akan menjadi tempat sepenuh tumpuan, perhatian dan curahan kasih sayang ibu bapa. Mereka juga tiada persaingan dari adik-beradik yang lain. Dari sudut hubungan bersama ibu bapa, tidak dinafikan hubungan anak tunggal lebih kukuh dan erat. Mereka saling memerlukan antara satu sama lain, saling menyokong dan menggalakkan.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :

* sering merasakan diri mereka kesunyian.
* lebih berkeyakinan kerana sudah terbiasa segala yang dihajati tercapai.
* lebih bijak bergaul.
* lebih cepat matang.
* terlalu rapat dengan ibu bapa walau usia makin meningkat.
* sukar nak bertolak ansur dengan orang lain.



sumber : facebook


da bce ?
so ,korang anak yg mne satu??
jom laa share...ehee

peace yo !


~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Wednesday, 16 November 2011

SaLaH aQ kEw ?

assalamualaikum..
arghh...da hmpir seminggu xupdate...
busy dengan spm...
kertas tuk minggu ni da tamat...
lega nya....
tinggal two weeks jek lagi...
lepas tu merdeka laa....ehee..



awk ? ye awk laa...
saya pelik laa dengan awk..
bukan dari awl perkenalan kita lagi kew , saya da bgitau awk yang saya da ada REZ...
awk gak yang ckp kita kawan jek...
tapi kenapa awk lain macam ?
pening saya fikir pasal awk...
awk baik giler dengan saya...
bila saya tnye awk ckp awk memang baik dengan semua org...
xtau laa betul kew x...
tapi , serius saya ckp awk superb baik dengan saya...


hari pertama and hari kedua saya exam...
saya kene sakit perut coz salah makan kot...
bila saya bgitau awk...
apa awk buat ?
awk pakse saya pergi klinik + makan ubat..
bila saya xnk..awk pujuk saya...
tapi saya tetap xnk...
awk ckp awk doakan saya sembuh...
awk ckp awk xnk saya sakit tapi kalau awk yang sakit xpew...
awk selalu tnye saya da study kew belum tuk setiap paper...
bila saya ckp belum...
awk suruh saya study sebab awk nak saya berjaya...
awk sanggup teman saya study sampai lewat malam...
bila saya tertido...bgun esoknya mesti ada miss call dari awk...
kenapa awk baik sangat dengan saya ?



bila saya sakit kepala , awk selalu ade dengan saya...
awk bgi kekuatan tuk saya...
awk selalu amik berat pasal saya...
saya xfaham kenapa awk baik sangat dengan saya...
bila saya lambat mkn , awk mesti marah...
awk layan perangai saya yang macam budax2 ni...
awk sanggup datang jumpa saya walaupom tempat awk jauh dari tempat saya...
apa motif awk ?




awk ckp awk suka saya...
awk ckp awk sayang saya....
tapi saya xmampu balas perasaan awk...
saya da ade REZ...
saya tau awk cuba simpan luka di hati awk...
tapi saya dapat rasekannya...
saya minx maaf...
plez laa...jgn terlalu baik dengan saya...
saya xnk awk terluka...
awk cari laa org lain..
maaf kalau saya buat salah dengan awk...
plez forgive me...:'(


sorry :'(

~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Saturday, 12 November 2011

BiLa LeLaKi SeRiUs DaLaM CiNtA..

assalamualaikum....
heyp semua...
tadi rahasia perempuan kan ?
sekarang jom kita bincang pasal lelaki pulak...









BILA LELAKI BETUL2 SERIUS DALAM PERCINTAAN….

* Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan... 

*Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup 

berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. 

*si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia 

sentiasa memikirkan kamu…

*Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan.Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.

*Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...

*Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.. 

.*Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat.Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya.

* Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu.
Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja

*Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebih-lebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh.Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain.Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.. Lucu 
tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu.

*Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. 

*Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya.

*Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk  membantu.

*sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur.Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.. 

*Tidak suka kamu memakai seksi...kerna tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain wlpn berlengan pendek...

*Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap. Dia sentiasa  mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.

*Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya. 

*Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.

 *Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

*Dia tidak suka kamu keluar malam…tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu...

* Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

*Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya.


HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang  bergelar LELAki...

"wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik...begitulaa sebaliknya..."


hargai laa org yg menyayangi dirimu...


peace yo!
~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

RaHsIa WaNiTa...

assalamualaikum...
haih..nak update apa ek ?
ntah laa...aq pom xtau..
rehat dulu..jap g study...
aq jumpa bende ni kat fb...
aq rasa lelaki patut bace ni...
baru laa korunk tahu lebih tentang perempuan...
ehee...
yang pompuan pom leyh bace..t bgitau aq betul kew x...
ok ?
jom bace...


✿●•٠· ♥ Rahasia Hati Seorang Perempuan✿●•٠· ♥

(¯`v´¯)
... `•.¸.•(¯`v´¯) ♥☆
........`•.¸.•``(´'`v´'`)
. ...♥☀...♥`•.¸.•´♥☀♥*☆ ƸӜƷ.¸¸¸.•• ƸӜƷ♥*☆
- SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian ... (✿◠‿◠)

- CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak menentu , kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali aja .... (✿◠‿◠)
...
- HALUS : ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercabik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pelajaran., Bukan DENDAM ... (✿◠‿◠)

- IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui ..... (✿◠‿◠)

- KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi , termasuk
ibu bapa , anak-anak , dan suami ... WANITA amat tabah .... (✿◠‿◠)

- PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam ... (✿◠‿◠)

- MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari., naluri seorang WANITA tetap seorang WANITA ., suka bermanja hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum .... (✿◠‿◠)

- EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bertemu dengan yang dicintainya .... (✿◠‿◠)

- CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus... bukan di khianati.. (✿◠‿◠)

- SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA krn WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal ., NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja ., LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu ..., fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan wanita ..... (✿◠‿◠)


da bce...
so , kaum lelaki tentu da phm serba sedikit pasal perempuan kan?
bimbing laa wanita yang kmoo sayangi ke jalan yang diredhai...
^_^
peace yo!

~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Friday, 11 November 2011

IsLaM aGaMa SuCi...

assalamualaikum...
aq terbace satu article di fb yang menarik perhatian aq...
jom amik pengajaran...
article ni pnjg gak la...
tapi aq rasa korunk ptot bce..


Bila Paderi Buka Rahsia..

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang juru dakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun karena desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka.

Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, "Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini."

Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, "Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya." Barulah pemuda ini beranjak keluar.

Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, "Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang Muslim?"

Paderi itu menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu."

Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan keberadaan pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan ugamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat."

Si pemuda tersenyum dan berkata, "Silakan!"

Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya, delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya."

"Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!"

"Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?"

"Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?"

Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.

Setelah membaca Basmalah dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, "Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)."
(Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.

-Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.

-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." 
(Al-Mulk: 3).

-Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat men-junjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*

-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, "Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air." (Al-Baqarah: 60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. ber-firman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing." (At-Takwir: 18).

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

-Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala." Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Yusuf:98)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keledai. Allah s.w.t. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keledai." (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya':69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t.? "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 28).

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, "Apakah kunci surga itu?" mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!"

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah."

Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda. "

Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah Wa Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah."

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.**

* artikel ini tidak menyebutkan yang kesembilan (pent.)
** Kisah nyata ini diambil dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah melalui internet..
[www.gesah.net]



p/s : ustazah aq pernah ckp kalau iman xkuat jgn ngade2 nk msuk gereja....
sebab paderi dan org kafir akan cuba monopolikan korunk...
dorg akan brain wash korunk..
kalau iman kuat pom xyah laa msuk gak...


peace yo!
~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

sAhAbAt..

assalamualaikum..



ramai org ckp nak cari sahabat mase senang memang cukup mudah...
macam petik jari jek...
tapi..
nak cari sahabat waktu susah memang cukup payah...
macam cari jerami dalam timbunan jarum lak...
betul kew kenyataan tu. ?
sebenarnya bagi aq semua tu betul..
bukan senang nak cari kawan yang sejati ni...
cuba tgok mase kita susah ?
sapa yang selalu ada di sisi kita tu laa sahabat sejati...
sahabat sejati ni bukan atas nama jek...
bgi aq sahabat sejati ni selalu ada di sisi kita..
xkira laa mase kita senang or susah...
sihat or sakit...
gembira or sedih...
dia akan selalu disamping kita...
dia akan selalu menghiburkan kita dikala kita sedih...
menjadi tiang semangat di kala kita rebah...
menjadi konkrit untuk sentiasa menyokong kita...
dia tidak akan lari bila kita dalam masalah...
itu laa sahabat...
tapi ada jugak org yang xtau yang mana sahabat dan yang mana perosak...
bukan apa...
sahabat sejati da ada depan mata tapi korunk nak jugak ikut org2 yang negatif....


wahai sayang2 ku sekalian...
eceh..ayat menyampah...
nak jadik sahabat bukan laa mudah...
lebih2 lagi lau nak jadi seorang sahabat sejati...
serius aq ckp..memang susah...
sebab tu laa korunk kene hargai sahabat korunk...
aq selalu nmpak org ckp kawan baik tapi ada yang sebab kawan tu laa korunk jadik liar..
cuba korunk fikir...
sahabatkah dia kalau dia hasut kita buat bende jahat ?
sahabatkah dia kalau dia xlarang bila kita nak buat salah ?
sahabatkah dia bila dia tersenyum saat kita menjadi liar sepertinya ?
sahabatkah dia bila tgok kita terjerumus ke kancah maksiat tapi dia langsung xnasihatkan kita ?
sahabatkah dia bila dia suruh kita jadik anak derhaka ?
sahabatkah dia bila dia seringkali merendahkan maruah kita ?
itu yang korunk panggil sahabat ?
korunk fikir laa...
aq bukan pakar...
tapi ALLAH mengurniakan tuk korunk berfikir...
bukannya ikut ckp org membabik buta...
babi pom kenal yang mana sahabat and yang mana musuh...
fikir laa...
kalau dia betul sahabat korunk..dia  mesti nak korunk masuk syurga dan bukan neraka...
fikir2 laa...


peace yo!
~ thankz coz sudi bace warna warni hidup AZ ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@ hak milik kekal ~warna warni hidup AZ~